Vijf redenen op voor adoptie te kiezen

31-07-2023

Als mensen aan honden uit het asiel denken, beelden ze zich vaak onhandelbare, depressieve of ongezonde honden in. Echter is het tegendeel de realiteit. Meer nog: alle honden die in het asiel terechtkomen, waren ooit pup. De kans is groot dat ze als rashond werden aangekocht, en later werden afgestaan.

De redenen waarom honden worden afgestaan, zijn uiteenlopend. Soms klikt zijn/ haar karakter niet met dat van de mensen uit het gezin. Soms gebeurt er iets akeligs, wat het vertrouwen breekt. Vaker liggen banale redenen aan de basis voor een verblijf in het asiel. Onlangs zat er een pup van 9 weken die werd afgestaan omdat hij nog niet zindelijk was. Een andere hond zat er omdat hij groter bleek te zijn geworden dan verwacht.

Vele honden vinden binnen relatief korte termijn een nieuwe thuis. Anderen blijven wachten. En blijven wachten. Omdat ze wat ouder zijn, of minder mooi misschien. Zonde, want ik kan alleen maar voordelen bedenken bij het adopteren van een hond.

  1. Je weet wie je in huis haalt.

Het tegenovergestelde wordt te vaak beweerd als reden om net géén hond te adopteren uit het asiel. Daar sta ik van versteld, want deze honden zijn vaak volwassen en hebben hun karakter grotendeels gevormd. Je krijgt alle ruimte om elkaar te leren kennen, en om daarbij aan te voelen of jullie bij elkaar passen. Je kan de hond nu en dan uithalen om samen een wandeling te maken, je kan wat tijd samen doorbrengen, én je kan aan zijn/ haar verzorgers vragen welke ervaringen zij met deze hond hebben. Op die manier krijg je heel wat meer te weten over je toekomstige best friend, dan bij een enkel bezoek aan een nestje pups.

  1. De hond heeft een geschiedenis.

Ook dit wordt vaak als negatief beschouwd, terwijl een geschiedenis een karakter net versterkt. De hond is meestal al zindelijk en sociaal. Als hij negatieve ervaringen heeft met een bepaald type persoon of dier, dan weet je dat meestal voor je de hond mee naar huis neemt, en dan kun je daarmee rekening houden.

Vele mensen zijn bang dat een geadopteerde hond onverwachts lelijk zal reageren op iets waarmee hij negatieve ervaringen had. Echter is het bij pups én volwassen honden, belangrijk om een goed begrip te hebben van hondentaal voordat je een hond in huis haalt. Vele honden waarbij ik als gedragsbegeleidster terecht kom, zijn honden die als pup zijn aangekocht en 'plots' lelijk reageren op een bepaalde prikkel. Wanneer we de taal van de hond begrijpen, kunnen we de subtielste signalen opvangen en daarmee gepast omgaan, zodat zulke escalaties overbodig worden.

  1. De hond zal je des te liever zien.

Van alle honden waarmee ik ooit heb gewerkt en heb samengeleefd, zijn de honden die ik uit het asiel heb gehaald het gekste op me. Ze weten heus wie hen een goed gevoel gaf tijdens die stressvolle periode, en ze weten heus wie hen een beter leven bezorgt. Als jij de hond met respect benadert en de tijd geeft om zich aan te passen binnen zijn nieuwe omgeving, is de kans groot dat jullie band wel erg hecht wordt.

  1. Het is goedkoper.

Als je een hond uit het asiel adopteert, bekostigt de prijs die jij betaalt, de dierenartskosten en basisverzorging. Bovendien steun je een goed doel, en spaar je jezelf enkele honderden euro's uit.

  1. Het is juist.

Dat voel je. Wanneer je een hond hebt leren kennen en je voor elkaar kiest, dan weet je het. Je voelt het wanneer je samen het terrein af wandelt: een nieuw en beter leven tegemoet. Je hebt op dat moment een leven gered, en je staat op het punt om daarvoor met vriendschap en dankbaarheid beloond te worden. Er is niets mooier dan dat.

Don't shop. Adopt.

(Oorspronkelijk gepubliceerd in februari 2017.)